Välj en sida

Att aldrig mera laga mat

17. jul 2023 | 4 Kommentarer

När jag flyttade in på ålderdomshemmet tog min karriär som kokerska snabbt slut. Vi äter gemensam lunch här nämligen. Dels vill de få ut gamlingarna (nämligen oss..) ur de mjuka fåtöljerna så man har helt enkelt bestämt att i priset för boendet ingår lunch. Och man måste ”avanmäla” sig och om man inte har gjort det och inte kommer till lunch skickas akut/nöd/expressen med blålampan i högsta hugg upp till din lägenhet för att kolla om du trillat av pinn där. I och för sig en bra grej,..

Köket jag har är pyttelitet och varje sked som läggs någon stans måste först få en plats och något annat måste flyttas. Det innebär att det inte är dagens höjdpunkt att laga mat. Och jag anammade genast detta med lunchen och nu känns det som om jag inte har lagat någon mat på säkert hundra år. Minns när flickorna kom hem från skolan och sniffade sig fram till dörren och antingen var det tummen upp (pasta) eller tummen ner (ilja stroganoff). Ja, man kan ju inte laga pasta varenda eviga dag.. På den tiden var det aldrig någon som kommenterade min matlagning, man skyfflade tyst i sig den eller man skyfflade inte i sig den och jag tänkte väl inte mera på det. Nu på äldre dagar säger båda flickorna att jag lagade jättejättegod mat – ack ja, flickor, det hade ni kunna kläcka ur er tidigare och jag som trodde att min matlagning var ytterst medioker.

Men nu har jag lärt känna verklig medioker mat nämligen här på ålderdomshemmet. De frossar i tjocka såser, paneringar, kolhydrater, grönsaker som du kan sörpla i dig, så mjuka är de (eller tror de kanske att vi inte kan tugga längre?), puddingar stinna av kalorier. Gick genast upp flera kilo och de sitter järnhårt på min mage nu. Är tacksam för att modet föreskriver lätta och vida sommarklänningar.. Efter det att min kamp att slippa pilla ut köttbitar ur maten försöker jag nu ta sats och be dem sluta upp med att göda oss här..

nästa bidrag

senaste kommentarer

 1. Ta en extrakoffert med pengar med till Sverige, så ska vi bättra på vårt BNP!!

 2. Du är rar o ok Rom byggdes inte på en dag men våra liv är lite ändliga så vi får…

 3. Jag har ett stort och helt oanfrätt förtroende för dina möjligheter här! Och du får en möjlighet att på sikt…

 4. Nu eru allså me i rådet för de boende. Grattis! De vore ju själva hmhm om du inte skulle få…

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Hej
Trevligt att träffas!

Registrera dig för att få innehåll i inkorgen, när jag skrivit något nytt.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

4 Kommentarer

 1. Om mat ska man inte använda ordet äcklig. Men såna där såser och sån där stabbig mat är synnerligen oaptitligt att äta. Finns det ingen matkommitté, bewohnerrat eller liknande? Prata med Karen på Sankt Otto, om hon har några tips.

  Svara
  • Har jag sagt äcklig? Sorry, aska på mitt huvud. Jo det finns en matkommitté och ska prata med dem men det känns som om vågorna måste lägga sig först efter min köttvägran som det stormade om.. och tvivlar på en lösning som jag skulle tycka vara bra..

   Svara
 2. Märkligt att det ska vara ett problem att slippa kött idag. Du är ju ingen kinkig vegan !..

  Svara
  • Ja jag tycker att jag är lättskött men se, det tycker de inte här.. och att jag sen gnisslar över mjölsåser och panering…

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *